Voorkant

ft-897

Op deze pagina een beschrijving van de functietoetsen en knoppen op de voorkant van de Yaesu ft-897


De aan/uit toets bevindt zich linksonder van de grote afstemknop. Houdt de toets 1 seconde ingedrukt om de set in en uit te schakelen. Als je de toets kort indrukt worden de afstemstappen met de DWN – UP knop 2 keer zo groot. Nog een keer indrukken en de afstemming is weer normaal.


De F toets is een belangrijke toets. Door de toets even in te drukken kom je in het werkmenu, door de toets 1 seconde in te drukken kom je in het hoofdmenu.

Je selecteert de functie’s in beide menu’s, als ze actief zijn,  door te draaien aan de DWN – UP knop

De waardes in het hoofdmenu bepaal je met de grote afstemknop in het midden.

De instellingen van het werkmenu worden geselecteerd met de toetsen A B C onder het display.


De DWN – UP draaiknop (ook MEM/VFO CH draaiknop genoemd) bevindt zich uiterst rechts in het midden. Deze knop heeft meerdere functies

  • afstemknop: door aan de knop te draaien kun je de set afstemmen op een frequentie in stappen zoals ingesteld in het hoofdmenu. In de geheugenbankmode (memorymode) ga je door te draaien aan deze knop door de voorgeprogrammeerde kanalen.
  • selectieknop: als je in het hoofdmenu bent kun je met deze knop een menufuntie selecteren
  • karakterinstelling: als je de knop indrukt kun je tijdens bepaalde instellingen de plaats van de te veranderde karakters selecteren

AF – SQL/RF draaiknop. Deze knop zit rechtsonder de grote afstemknop. Het is een dubbele knop, het voorste gedeelte daar regel je het volume mee, met het achterste gedeelte stel je de squelsh of RF gain in.


Clarifier inschakeltoets – deze bevindt zich rechts van de AF – SQL/RF draaiknop en links van de clarifier draaiknop. Hiermee schakel je de clarifier in


CLAR draaiknop – Met deze knop kun je, als je de clarifier met de clarifier inschakeltoets hebt ingeschakelt, de clarifier bedienen. Met de clarifier kun je tot 9,99 KHz naast je zendfrequentie luisteren. Deze functie is vooral handig als je zelf een cq geeft en het retourkomende station is door welke reden dan ook niet goed te ontvangen op jouw exacte zendfrequentie. Door aan de clarifier te draaien kun je proberen iets beter af te stemmen op je tegenstation.


Toetsen rechtsboven

  • V/M – schakelt tussen geheugenfunctie (memorymode) of VFO mode
  • HOME – Roept de thuis frequentie op, nogmaals indrukken en je keert terug naar de memory of VFO mode.
  • DSP – schakelt de digitale sound processing in. Je komt in werkmenu MFp en kan daar DNR – DNF en DBF inschakelen.

Toetsen onder mode: Hiermee stel je de mode in waarin je wilt werken FM/Digitaal/Packet/LB/USB/CW/CWR/AM


Toetsen onder band: Hiermee stel je de band in waarin je wilt werken 160/80/40/3020/17/15/12/10/6 meter / FM omroep /burger luchtvaart / 2 meter / 70 cm


Grote afstemknop. Hiermee stem je nauwkeurig af op een frequentie of als je in een menu bent, kies je met deze knop de waarde van een functie.